Το τσίλι, το λεμονόχορτο και η fish sauce δίνουν μπόλικη γεύση και χαρακτήρα σε αυτά τα διαφορετικά χοιρινά σουβλάκια που είναι εμπνευσμένα από την κουζίνα του Βιετνάμ.
Νένα Ισμυρνόγλου
20′ προετοιμασία | 18′ ψήσιμο | 5 ώρες αναμονή | Σύνολο: 5 ώρες και 38′
Υλικά
Τεμάχια: 8
- 1 κιλό χοιρινός λαιμός, κομμένος σε κύβους 2,5-3 εκ.
- 3 κουτ. σούπας λεμονόχορτο, αποξηραμένο και τριμμένο* ή ξερή λουίζα ή 1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
- 60 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το λάδωμα
- 45 ml σάλτσα σόγιας
Για τη σάλτσα «nuoc-cham»
- 50 ml χυμός λάιμ
- 130 ml νερό
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1 μικρή πιπεριά τσίλι ξερή, καλά κοπανισμένη, ή 1/2 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο
- 2 κουτ. σούπας σάλτσα ψαριού*
Μυστικά
*Το λεμονόχορτο το βρίσουμε σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα. *Fish sauce – έντονα αλμυρή σάλτσα από ψάρια. Σε μαγαζιά με ασιατιά προϊόντα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Διαδικασία
Σάλτσα «Νuoc-cham»
- Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και αδειάζουμε τη μισή ποσότητα σε μικρό μπολ σερβιρίσματος.
- Προσθέτουμε στο βαθύ μπολ το λεμονόχορτο, το λάδι και τη σόγια, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το χοιρινό. Ανακατεύουμε το κρέας ώστε να καλυφθεί καλά, σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες, να μαριναριστεί.
Ψήσιμο
- Στραγγίζουμε το κρέας από τη μαρινάδα και το περνάμε στα καλαμάκια (αν έχουμε καλαμάκια από μπαμπού, τα μουλιάζουμε σε νερό για 30 λεπτά, ώστε να μην καούν στο ψήσιμο.)
- Τα λαδώνουμε και ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε ψησταριά υγραερίου σε δυνατή φωτιά και σε καλά λαδωμένη σχάρα, για 16-18 λεπτά συνολικά, γυρίζοντάς τα τακτικά. Ψήνουμε για 3-4 λεπτά για καθεμιά από τις 4 πλευρές. Μετά το δεύτερο γύρισμα (μετά από 8 λεπτά) μετριάζουμε τη φωτιά.
Σερβίρισμα
- Συνοδεύουμε με τη σάλτσα που είχαμε κρατήσει στην άκρη.